Ιστορία του Γυμνασίου-Λυκείου Παρανεστίου
Το Γυμνάσιο Παρανεστίου λειτούργησε από το σχ.έτος 1961-62 με τρείς μόνο τάξεις τις τρείς πρώτες του εξαταξίου τότε Γυμνασίου. Το σύνολο των μαθητών αυτή τη σχολική χρονιά ήταν 79 και στις τρείς τάξεις. Στεγάστηκε σε μικρό ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο του χωριού. Το οικόπεδο ηταν πολύ μεγάλο και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως γήπεδο της τοπικής ομάδας. Τα επόμενα έτη, οι μαθητές αυξήθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε το σχ.έτος 1964-65,όπου οι μαθητές ήταν 122 και στις τρείς τάξεις. Θεωρείται αυτονόητο ότι οι μαθητές συγκεντρώνονταν και από τα γύρω χωριά.
Από 1-9-1972 μετατράπηκε σε εξατάξιο, παρέχοντας μεγάλη διευκόλυνση για τους κατοίκους, οι οποίοι ως τότε έστελναν τα παιδιά τους για τις τρείς τελευταίες τάξεις στην Δράμα με μεγάλο κόστος για τους γονείς και ταλαιπωρία για τα παιδιά τα οποία διέμεναν (μόνο) σε νοικιασμένα δωμάτια ή σε συγγενικά σπίτια. Μετά την αύξηση των τάξεων σε έξι, το σχολείο μεταφέρθηκε σε οίκημα που είχε ανεγερθεί για παιδικό σταθμό, χωρίς όμως να έχει εγκριθεί η λειτουργία του. Κάποιες χρονιές χρησιμοποιήθηκαν και ενοικιασμένοι ιδιωτικοί χώροι ως σχολικές αίθουσες λόγω αύξησης του αριθμού των μαθητών.
Όταν τη σχολική χρονιά 1976-77 η δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίστηκε σε δύο βαθμίδες – τριτάξιο Γυμνάσιο και τριτάξιο Λύκειο – λειτούργησε στο Παρανέστι και Γυμνάσιο και Λύκειο με χωριστές διευθύνσεις στον ίδιο χώρο. Το μεγάλο ρεύμα αστυφιλίας αυτών των χρόνων μείωσε πολύ γρήγορα το νέο πληθυσμό του χωριού και φυσικά τους μαθητές των σχολείων.
Το Μάιο του 1986 το Λύκειο ενοποιείται διοικητικά με το Γυμνάσιο και λειτουργεί πλέον με μια διεύθυνση και με την ονομασία ‘Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Παρανεστίου. Το 1990 ολοκληρώνεται το κτίριο για το Γυμνάσιο στο ιδιόκτητο οικόπεδο που χρησιμοποιούσε η τοπική κοινωνία ως γήπεδο και τον Απρίλιο του ίδιου έτους γίνεται η μετακόμιση και από το σχ.έτος 2001-2002 η ηλεκτρονική μεγάλη βιβλιοθήκη με 5000 βιβλία που συγχρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σήμερα
Το Γυμνάσιο & Λύκειο Παρανεστίου αποτελείται από έξι τάξεις, τρεις του Γυμνασίου και τρεις του Λύκειου. Όλες οι τάξεις είναι πολύ φωτεινές και πολύ μεγάλες. Είναι εφοδιασμένες με όλα τα απαραίτητα όργανα που χρειάζονται για τα μαθήματα του σχολείου. Δύο αίθουσες χρησιμοποιουνται απο την Διεύθυνση (γραφειο Διευθυντή και γραφείο καθηγητών). Ακόμη υπάρχουν δύο αίθουσες γυμναστηρίου όπου είναι εξοπλισμένες κατάλληλα με όργανα γυμναστικής, μια αίθουσα με διαδραστικό πίνακα όπου παρακολουθούμε ταινίες και παρουσιάζουμε διάφορες εργασίες και μια αίθουσα πληροφορικής με οκτώ Η/Υ.
Επίσης, υπαρχει ένα εργαστήριο φυσικής όπου είναι πλήρες εφοδιασμένο με όλα τα όργανα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τα πειράματα που χρειάζονται. Στο σχολείο υπαρχει μια αίθουσα βιβλιοθήκης από την οποία μπορούμε να δανειζόμαστε βιβλια.
Τέλος, στον εξωτερικό χώρο υπάρχει μια μεγάλη αυλή με 2 ξύλινα κιόσκια, 8 βρύσες, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα γήπεδο τέννις και κερκίδες. Στην αυλή το μεγαλύτερο μέρος έχει στρωθεί με γκαζόν και έχει δεντροφυτευτεί με καλόγουστο τρόπο.

Ads Inside Post